Vegansk krämig citronpasta
Idag delar jag med er recept på otroligt krämig och god vegansk citronpasta med vegansk parmesan, chiliflakes och persilja. Receptet är enkelt, snabbt och lättlagad men samtidigt så himla smarrigt. Den krämiga såsen får en härlig frisk smak av citronen och persiljan och jag rekommenderar verkligen att servera pastan med gott bröd.
Citronpasta eller pasta al limone har varit en favorit länge och är en av dom rätterna jag tycker om att laga när jag vill kunna slänga ihop en snabb middag som ändå ska smaka lite lyxigt och gott. Detta är en perfekt pasta att laga på en fredagskväll och servera med ett glas gott vitt vin.
Jag använde spaghetti denna gången men jag tycker det går även superbra att använda t.ex. linguine eller rigatone. Passa på att koka den inte för mycket. Den ska vara “al dente” och ha lite tuggmotstånd när ni häller av vattnet.
Åhh jag ÄLSKAR verkligen doften av olivolja, vitlök, citronskal, citronjuice och chiliflakes. Så himmelskt god.
Såsen är såå krämig. Den innehåller:
Olivolja
Mjölkfritt margarin
Vitlök
Citronskal
Citronjuice
Chiliflakes
Violifes prosociano (vegansk parmesan)
Vegansk matlagningsgrädde
Pastavatten
Salt och peppar
Jag tycker väldigt mycket om pasta och lagar det minst en gång i veckan. Om ni är likadana vill jag även tipsa om min veganska vodkapasta. Den är också så otroligt god!
Tack så mycket för att du läste och jag hoppas verkligen att du kommer tycka om receptet. Om ni testar det eller nåt annat recept från bloggen, glöm inte att tagga mig på Instagram, det gör mig så himla glad! <3
Krämig vegansk citronpasta

Portioner: 3-4
Otroligt krämig och god vegansk citronpasta med frisk smak av citron och persilja. Enkel, lättlagad och så himla smarrig
Ingredienser
- 400 gr pasta - jag använde spaghetti men t.ex. linguine eller rigatoni skulle också passa superbra
- 1 msk olivolja
- 25 gr mjölkfritt margarin
- 3 vitlöksklyftor
- Skal och juice från en citron
- 250 ml vegansk matlagningsgrädde
- 2 dl riven vegansk parmesanost
- Chiliflakes efter smak
- Salt och peppar
- 1.5 dl pastavatten
- Färsk bladpersilja för att toppa pastan med
Gör så här
- Koka pastan al dente (kom ihåg att spara 1.5 dl av pastavattnet innan ni häller av det).
- Värm olivolja och mjölkfritt margarin på en stor panna eller i en gryta.
- Riv vitlöken och tillsätt i grytan och stek i en minut. den ska mjukna till men inte bli brun.
- Riv citronskal, pressa juicen och tillsätt i grytan tillsammans med chiliflakes och rör om i några sekunder.
- Häll i grädden och värm tills den nästan börjar koka.
- Tillsätt riven parmesan, salt och peppar och rör om.
- Häll pastavattnet i grytan medans ni rör om lite snabbt och tillsätt sedan pastan och blanda den i såsen. Smaksätt med lite mer parmesan, citron, chiliflakes eller salt och peppar om ni tycker det behövs.
- Toppa med bladpersilja och lite mer parmesan.
- Tips: Servera med gott baguette eller vitlöksbröd.