Vegansk morotskaka i långpanna

Hej alla!

Idag delar jag med er ett recept av vegansk morotskaka i långpanna. Enkel, snabb, saftig, mjuk och himmelskt god! Morotskakan är toppad med cream cheese frosting gjord av mjölkfri färskost och krossade valnötter för att få med lite crunch. Verkligen en favorit om ni frågar mig!

Jag älskar att baka. Men jag är inte bäst på att göra höga och fina tårtor. Dessutom är det smaken som är viktigast för mig. Därför tycker jag väldigt mycket om att baka i långpanna. Det är enkelt och snabbt och väldigt lätt att få kakan att se super smarrig ut. Ett bulletproof sätt att baka tycker jag. Kaka i långpanna är också så mycket smidigare att servera än höga tårtor. Skära i rutor och voila!

Den här tårtan är helt vegansk och därför mjölkfri och äggfri. Som jag har sagt tidigare är det hur lätt som helst att baka veganskt och tårtorna blir såå saftiga och mjuka. Testa även min jordgubbstårta i långpanna. Nu är dock jordgubbssäsongen över så jag skulle tro att det är supergott att byta ut jordgubbarna i krämen mot t ex blåbär!

Jag använder väldigt sällan aquafaba eller kikärtsspad i mina recept. Jag har testat många olika metoder och tycker verkligen mest om den enklaste. Blandning av äppelcider vinäger och bikarbonat. Det gör att kakan lyfter sig bra och blir otroligt fluffig och god. Dessutom använder jag olja men inte mjölkfritt margarin i kakbotten. Jag tycker oljan gör också att kakan blir mycket mjukare och saftigare. Enkelt, billigt och smidigt.

Morotskaka måste ha en god cream cheese frosting, vegansk självklart! Det är så otroligt gott. Jag tycker mest om att använda den som finns på Lidl men Oatly är också jättegod. Den från Lidl finns på Island men under ett annat märke som heter Sheese. Det märket har jag inte sett här i Piteå, men minns att ha sett det i Göteborg för många år sen. Oatlys påmackan funkar dock också otroligt bra i den här frostingen. Nötterna på är bara för det lilla krispet. Vissa tycker om att ha valnötter i själva morotskakan men jag tycker mer om att sprinkla lite på toppen. Sist hällde jag på lite lönnsirap, mest för bildens skull, men det passade väldigt bra med kakan. Lite mer socker tack!

Ja, här har vi då min FAVORIT kaka att baka på hösten. Smarrig och ljuvlig vegansk morotskaka med cream cheese frosting och valnötter. Tänk er en fin solig, krispig, sval höstdag och hela hemmet luktar morotskaka. Ni sätter på eran favoritmusik, kokar en kopp kaffe och tar en bit av nybakat morotskaka och NJUTER medans höstsolen skiner in om fönstret. Kan inte tänka mig någonting bättre just nu.

Tack för att du läste och hoppas du gillar receptet.

-Helga María

Vegansk morotskaka i långpanna

Vegansk morotskaka i långpanna
Portioner: 10-12
Kreatör:
Tillagning: 30 MinTotalt: 30 Min
Enkel god morotskaka i långpanna

Ingredienser

  • 7.5 dl vetemjöl
  • 3.5 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kanel
  • 5 dl växtbaserad mjölk (t ex havredryck)
  • 6 dl rivna morötter
  • 1.5 tsk vaniljextrakt
  • 1.5 msk äppelcider vingäger
  • 1.5 dl olja (jag använde rapsolja)
Cream cheese frosting:
  • 200 gr vegansk färskost
  • 100 mjölkfritt margarin
  • 500 gr florsocker
  • 2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180°c.
  2. Blanda torra torra ingredienserna för kakan i en stor bunke och mixa med ballongvisp eller köksmaskin.
  3. Tillsätt resten och mixa till smeten blir slät.
  4. Lägg bakplåtspapper i långpannan och häll smeten i.
  5. Baka i 20-30 minuter eller tills en pinne kommer ren ut när ni sticker in kakan . Jag har en varmluftsugn och det tar kring 25 minuter för mig men i min gamla ugn tog det upp till 40 minter.
  1. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan ni breder på krämen.
  2. Gör krämen genom att mixa alla ingredienser ihop med en elvisp eller köksmaskin.
  3. Bred på krämen, krossa valnötter och sprinkla över.
  4. NJUT!

Notes:

Min långpanna är 42x30 cm

Vegansk morotskaka i långpanna, Vegansk morotskaka, snabb Vegansk morotskaka, enkel morotskaka
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga #vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Vispad vegansk fetaost med soltorkade tomater, basilika og rostade mandlar

Nästa
Nästa

Veganska friterade mac and cheese bites