Smakrik sötpotatissoppa med kokosmjölk, röd currypasta och jordnötssmör

Idag delar jag med er ett recept på en fantastiskt god sötpotatissoppa med kokosmjölk, röd currypasta och jordnötssmör. En soppa som är perfekt som vardagsmiddag men även för att bjuda på vid finare tillfällen. Den tar 30 minuter att göra och är fylld med både smaker och näring från bland annat sötpotatis, morötter, lök, vitlök, kokosmjölk, jordnötssmör, ingefära och lime.

Sötpotatissoppa är en gammal favorit hos mig och även min go-to soppa att laga mitt i veckan när jag vill kunna göra nånting snabbt och enkelt men samtidigt smarrigt och mättande. Soppan innehåller mycket smaker och serverad med gott bröd blir den verkligen en vardagslyx.

Som jag sa tidigare är det väldigt enkelt att laga sötpotatissoppa. Det är en klassisk one pot recept och jag älskar att kunna slänga massa ingredienser i en gryta och låta puttra utan att behöva göra så mycket.

Stegen för att göra den här soppan är få och väldigt enkla:

  1. Stek lök, vitlök, chili och ingefära i en gryta

  2. Tillsätt röd currypasta och låt stekas lite till

  3. Tillsätt vatten, grönsaksfond, tärnade sötpotatis och morötter och kokosmjölk och låt koka i 15-20 minutter tills dom blir mjuka

  4. Tillsätt jordnötssmör, soja och lime och mixa till en slät soppa

  5. Servera med t.ex färsk koriander och saltade jordnötter

KLART! Så himla smarrigt!

Jag äter inte ofta slät soppa och det är väldigt sällan jag väljer att mixa soppor. Jag blir t.ex. arg när folk mixar svampsoppa! MEN sötpotatissoppa tycker jag om att mixa. Jag väljer dock att ha den ganska tjock så att den ändå blir matig. Vi äter inte blaskiga soppor här på Vegoskafferiet. Jag använder chunky jordnötssmör i soppan för att jag tycker om att få dom små nötbitarna. Men det är verkligen bara smaksak.

Jag toppade soppan med färsk koriander och jordnötter. Det hade säkert varit supergott att ha på lite vegansk yoghurt också men jag hade ingen hemma. Det går dock att toppa med det man vill och har hemma, rostade frön, krutonger eller vad ni kommer på.

Jag skulle rekommendera att servera soppan med gott bröd. Jag skulle säkert äta den med antigen god knäckebröd eller frallor på en vardag men göra detta smarriga vitlöksbröd med ugnsrostad vitlök och färska örter på helgen. Tänk er att doppa en skiva ljuvligt vitlöksbröd i en god soppa. Magiskt!

Jag hoppas verkligen att du kommer och tycka om den här soppan. Om du testar den eller något annat recept från bloggen, tagga oss gärna på Instagram och skriv en review här under i receptboxen. Det går oss väldigt glada!

-Helga María! <3

Sötpotatissoppa med kokosmjölk, röd currypasta och jordnötssmör

Sötpotatissoppa med kokosmjölk, röd currypasta och jordnötssmör
Portioner: 4
Kreatör: Helga María
Den här soppan är en gammal favorit hos mig och min go-to soppa att laga mitt i veckan när jag vill kunna göra nånting snabbt och enkelt men samtidigt smarrigt och mättande. Soppan innehåller mycket smaker och serverad med gott bröd blir den verkligen en vardagslyx.

Ingredienser

  • 2 mediumstora sötpotatis (ca 600-650 gr)
  • 2 mediumstora morötter (ca 300 gr)
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili utan eller med frön (passa på att anpassa om ni är väldigt känsliga. En röd chili utan frön är inte super stark så att det borde funka för flesta)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 4 tsk röd currypasta
  • 700 ml vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 burk tjock kokosmjolk (400 ml)
  • 1-2 msk soja
  • juice från 1/2 lime
  • 1/2 dl jordnötssmör (jag använde chunky men går lika bra att använda smooth)
  • Salt och peppar vid behöv

Gör så här

  1. Hacka lök och stek i en gryta tills den mjuknar.
  2. Hacka chili, vitlök och ingefära och tillsätt till grytan och stek tills de mjuknar. Salta lite eftersom det drar fram smakerna.
  3. Tillsätt currypastan och låt steka i någon minut medans du rör om.
  4. Skär sötpotatisen och morötterna i bitar, ca 2x2 cm, och tillsätt tillsammans med vatten, grönsaksfond, soja och kokosmjölk. Låt koka i 15-20 minuter eller tills grönsakerna blir mjuka när man sticker en gaffel igenom dom
  5. Tillsätt jordnötssmör och limejuice och mixa antigen med stavmixer eller blender.
  6. Smaka och tillsätt salt, pepper eller lime efter behöv.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Saftiga veganska morotscupcakes med cream cheese frosting och valnötter

Nästa
Nästa

Supergott veganskt vitlöksbröd med ugnsrostad vitlök och färska örter