Vegansk pumpa mac and cheese

Idag delar jag med er recept på vegansk mac and cheese med krämig sås gjord på bland annat butternut pumpa och cashewnötter. Detta är den perfekta höstmiddagen, otroligt mättande och väldigt smarrig.

Nu när hösten är här tycker jag om att laga värmande och mättande maträtter. Jag brukar laga mycket soppor, grytor, gratänger och krämiga pastarätter den här tiden på året. Helst lagar jag stora portioner så att jag kan göra matlådor av resterna. Dagens recept är ett exempel på just det jag älskar att laga på hösten. En enkel och god pastagratäng med krämig och smakrik sås av butternut pumpa. En näringsrik och god variation av mac and cheese.

Den krämiga såsen är väldigt enkel att göra. Det enda som behövs göras är att blötlägga cashewnötterna, koka pumpan och steka löken och vitlöken. Därefter mixar ni ingredienserna i en blender, matberedare eller med en kraftig stavmixer.

Kolla den här fina färgen.

Egentligen räcker det att röra kokta pastan ihop med såsen och servera, men jag tycker om att ta det ett steg till och baka den i ugnen toppad med salviapanko. Det tar rätten till en annan nivå tycker jag. Jag älskar också det krispiga panko ströbrödet ihop med krämiga pastagratängen.

Jag toppade maten med mer salvia, citronskal, olivolja, salt och peppar. Det enda som hade kunnat göra maten bättre hade varit gott bröd att äta till. Det får jag passa på nästa gång.

Tack så mycket för att du läste och jag hoppas du tycker om receptet!

-Helga María <3

Krämig och god vegansk mac and cheese

Krämig och god vegansk mac and cheese
Portioner: 6
Kreatör: Helga María
Vegansk mac and cheese med krämig sås gjord på bland annat butternut pumpa och cashewnötter. Detta är den perfekta höstmiddagen, otroligt mättande och väldigt smarrig.

Ingredienser

  • 500 g butternut pumpa
  • 500 g pasta
  • 200 g cashewnötter
  • 1 liten gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 4 msk näringsjäst (mer om ni tycker det behövs)
  • 2 dl havredryck
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk paprikapulver
  • Saft ur halv citron
  • Salt och peppar
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 msk olivolja
  • 4 blad färsk salvia
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg cashewnötterna i blöt i minnst en timme.
  2. Skär pumpan ner i tärningar och koka tills de blir mjuka.
  3. Värm stekpanna med olivolja och stek löken i några minuter eller tills den mjuknar.
  4. Pressa vitlöken och tillsätt på pannan och stek i någon minut till. Låt vitlöken inte bruna.
  5. Tillsätt pumpan, cashewnötterna, löken och vitlöken i en blender eller matberedare och blanda ihop med resten av ingredienserna till såsen.
  6. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Rör kokta pastan ihop med såsen.
  8. Värm ugnen på 200°c.
  9. Värm 2 msk olja på en stekpanna och lägg 4 blad färsk salvia på pannan. Stek tills de blir krispiga. Släck spisen, ta bladen ur oljan och lägg de på kökspapper.
  10. Tillsätt panko ströbröd på pannan och rör ihop med oljan. Ta de krispiga salviabladen och smula ner i panko ströbrödet. Tillsätt salt och peppar och rör om.
  11. Lägg pastarätten i en ugnsform och toppa med salviapanko. Baka i 20-30 minuter eller tills ströbrödet blir gyllenbrunt.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga #vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Och nu då?

Nästa
Nästa

Välkommen augusti