Smarrig vegansk gulaschsoppa

Idag delar jag med er recept på otroligt smakrik och mättande vegansk gulaschsoppa som har blivit en riktig favorit hos mig. Soppan är väldigt matig och god och passar både utmärkt som vardagsmiddag och för finare tillfällen som middagsbjudning. Den är också otroligt god i matlådan och är till och med bättre dagen efter enligt mig.

Stekt-oumph-i-en-gryta

Jag är en stor fan av god soppa och jag passar alltid på att ha den matig och mättande. Blaskiga soppor tycker jag inte om och det är sällan jag vill äta en slät soppa. Såklart finns det undantag, som den här otroligt goda sötpotatissoppan med jordnötssmör och röd curry.

Men den här gulaschsoppan är absolut inte blaskig utan full av goda grejer, så som Oumph, potatis och morötter. Det går såklart att tillsätta dom grönsakerna ni tycker om.

Vegansk-gulaschsoppa-puttrande-i-en-gryta

Jag föredrar att låta soppan puttra länge, minst en timme, men helst två. Det gör att smakerna får gifta sig bra. Som jag sa tidigare blir den ännu bättre dagen efter.

Vegansk-gulaschsoppa-närbild

När soppan var klar toppade jag den med creme fraiche och bladpersilja. Jag serverade den med smarrigt surdegsbröd och det var en magisk kombo.

Är du sugen på flera sopprecept? Då kanske du vill testa någon av dom här:

Krämig vegansk svampsoppa

God och lättlagad linssoppa

Smarrig vegansk lasagnesoppa

Vegansk-gulaschsoppa-i-en-skål

Smakrik och mättande vegansk gulaschsoppa

Smakrik och mättande vegansk gulaschsoppa
Portioner: 4
Kreatör: Helga María
En otroligt smakrik och mättande vegansk gulaschsoppa som har blivit en riktig favorit hos mig. Soppan är väldigt matig och god och passar både utmärkt som vardagsmiddag och för finare tillfällen som middagsbjudning. Den är också otroligt god i matlådan och är till och med bättre dagen efter enligt mig.

Ingredienser

  • 1 msk olivolja.
  • 1 paket Oumph! the chunk eller annat vegokött. Det går säkert att använda bönor eller tofu om ni föredrar, men jag själv har inte testat det.
  • 2 medelstora gula lökar.
  • 4 vitlöksklyftor.
  • 2 msk tomatpuré.
  • 1 msk paprikapulver.
  • 1 msk hel kummin (OBS här menar jag alltså kummin men inte spiskummin. Det är 2 väldigt olika kryddor).
  • 1 msk vetemjöl.
  • 1 burk krossade tomater.
  • 1,7 liter vatten.
  • 3 grönsaksbuljongtärningar.
  • 2 lagerblad.
  • 2 medelstora morötter.
  • 4 medelstora potatis.
  • 1/2 dl hackad bladpersilja.
  • Salt och peppar/ chiliflakes enligt smak.
  • Creme fraiche (jag använde Oatlys imat fraiche).
  • Gott bröd att äta till soppan.

Gör så här

  1. Värm olja i en gryta på medelhög värme.
  2. Hacka lök och stek tills den mjuknar.
  3. Tillsätt riven eller pressat vitlök och stek i någon minut.
  4. Tillsätt Oumphen och stek tills den har mjuknat och fått lite av en färg. Om ni låter den tina innan, skär den i lite mindre bitar innan ni steker. Om ni tar den direkt från frysen, ta en sax och klipp bitarna i lite mindre bitar när den har fått stekas lite.
  5. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och kummin och stek i sirka 2 minuter medans ni rör om.
  6. Tillsätt vetemjölet och rör om i sirka 1-2 minuter.
  7. Håll i tomaterna tillsammans med 1 liter av vatten (resten tillsätter vi lite senare).
  8. Bryt ner grönsaksbuljongtärningarna och lägg i lagerbladen och låt soppan puttra i 1-2 timmar på en låg värme.
  9. Skär ner potatis och morötter och tillsätt i soppan tillsammans med resten av vattnet och låt koka i 30 minuter. Var säker på att grönsakerna har kokats helt igenom innan ni stänger av. Tillsätt 1-2 dl vatten om ni tycker soppan är för tjock. Smaka till med salt och peppar.
  10. Toppa med bladpersilja och servera med creme fraiche och gott bröd.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Fantastisk vegansk Poke bowl med tofu, grönsaker och srirachamajo

Nästa
Nästa

Vegansk pizza bianca med potatis och timjan