Vegansk pizza bianca med potatis och timjan

Pizza-bianca-med-potatis

Idag delar jag med er recept på fantastiskt god pizza bianca med potatis, timjan, rödlök, ruccola, rostad mandel och citronskal. Pizza bianca är en vit pizza, så istället för tomatsås brer jag vegansk creme fraîches på pizzabotten. Det här är en perfekt pizza för pizzakvällen!

Pizzadeg-i-en-bunke

Pizzadegen är otroligt enkelt att göra. Den innehåller endast få ingredienser och blir så himla god. Jag är sällan en som vill försöka övertala folk om att laga från grunden hellre än att köpa färdigt, jag älskar enkelheten lika mycket som vem annan. MEN. pizzakit vägrar jag köpa. Det är sååå mycket godare att göra egen pizzadeg.

Pizzadeg-på-en-skärbräda

Det här receptet gör två pizzor. Om ni inte vill göra två likadana har jag ett annat pizzarecept som jag rekommenderar mycket. Det är en buffalo style pizza med ranch dressing och buffalo “kyckling”. Dock är det också en typ av vit pizza, men den är väldigt god. Annars brukar jag ofta göra en vit och en med tomatsås och andra goda toppings. Perfekt för middagsbjudningen eller fredagsmyset t.ex.

Ett tips för när du ska ha potatis på pizza är att skiva dom väldigt tunt. Jag använder mandolin. Om du inte har en mandolin och är rädd för att skivorna kanske är för tjocka rekommenderar jag att steka skivorna en kort stund på en panna innan du lägger dom på pizzan för att vara säker på att dom blir mjuka när du tar ut pizzan från ugnen.

Ett annat tips är att vänta med dom rostade mandlarna tills efter att pizzan bakas. Jag vet att här på bilden ovanför har jag mandlarna på redan men dom blev ganska brända, så jag testade att ha på dom efter på den senare pizzan och jag tyckte det blev godare. Mandlarna jag köpte var redan rostade och saltade så det behövdes inte rosta dom igen.

Pizza-bianca-efter-gräddning-närbild

Det är få combos jag tycker om lika mycket som potatis och timjan. Det passar så underbart bra ihop. Jag kan förstå att många kanske tycker det låter lite konstigt med potatis på pizza, men jag hoppas verkligen ni vågar testa, jag tror ni kommer inte att bli besvikna!

Pizza-bianca-med-potatis-toppad-med-ruccolasallad

Vegansk pizza bianca med potatis, timjan och ruccola

Vegansk pizza bianca med potatis, timjan och ruccola
Kreatör: Helga María
Vit pizza eller pizza bianca, med creme fraîches, tunt skivade potatis, rödlök, timjan och chiliflakes. Pizzan är sen toppad med ruccola, rostade mandlar, vegansk parmesanost och rivet citronskal. Det här är min favoritpizza och slår alltid igenom när jag bjuder på den.

Ingredienser

Pizzadeg för två pizzor:
  • 500-550 g vetemjöl (börja med 500 gr och tillsätt mer vid behov)
  • 6 g torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 4 msk olivolja
  • 350 ml vatten (35-37°c)
  • Durumvete till utbakningen (går att använda vanlig vetemjöl)
Pizza bianca med potatis och timjan:
  • Två pizzadeger, antigen hemgjorda eller köpta
  • 250 ml créme fraîches (jag använde Oatlys)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • 200 gr riven ost (jag använde epic mature cheddar från Violife)
  • 1 rödlök
  • Potatis enligt storlek och smak (jag använde 2 små potatis på varje)
  • Färsk timjan
  • Lite olivolja
  • Salt och chiliflakes
  • Efter gräddning:
  • Ruccolasallad
  • Rostade och saltade mandlar
  • Vitlöksolja (köpt eller hemgjord genom att mixa pressad vitlök, olivolja och lite salt)
  • Parmesan (jag använde prosociano från Violife)
  • Riven citronskal

Gör så här

Degen:
  1. Rör ihop vetemjöl, torrjäst, socker och salt i en skål.
  2. Tillsätt vatten och olivolja.
  3. Degen kommer vara blöt i början men oroa er inte. Om ni använder bakmaskin knåda tills degen släpps ifrån skålen. Om ni använder händerna börja med att sätta lite vetemjöl på bordet och knåda med lite blöta händer och använd sen "slap and fold" metoden. Tekniken syns på videon här ovanför men annars går det lätt att googla. Gör detta tills degen blir slät och fin.
  4. Låt degen jäsa i en timme i en bunke.
  5. Dela degen i två delar och gör varje del till en boll genom att dra kanterna mot mitten och vända den sen så att såret ligger neråt. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 20-30 minuter till. Värm ugnen, helst med en pizzasten eller pizzastål i på högsta värme i 30 minuter. Ha stålet/ stenen ganska högt uppe i ugnen.
  6. Strö durumvetemjöl på bordet. Kavla degen inte ut med en kavel utan använd händerna för att baka ut pizzadegen.
  7. Toppa degen med det som ni ska (recept här nedanför) och baka i några minuter (beror på om ni använder stål, sten eller vanlig plåt) tills pizzan har fått bra färg och osten smält. På mitt pizzastål från Gourmetstål tar det ungefär 4 minuter. Jag lägger 2 isbitar i botten på ugnen när jag sätter in pizzan.
  8. Om ni inte har pizzastål eller sten rekommenderar jag att lägga bakplåtspapper på en plåt, lite durumvetemjöl över och baka ut pizzan på den.
Pizza bianca med potatis och timjan:
  1. Rör ihop creme fraîches och riven vitlöksklyfta. Jag tillsätter lite salt också. Bred på degen.
  2. Strå över riven ost.
  3. Skär potatisen jättetunt. Jag rekommenderar mandolin. Om ni inte har en eller lyckas inte skära dom super tunt skulle jag rekommendera att steka skivorna i några minuter innan ni sätter den på pizzan för att vara säker på att dom blir helt mjuka när pizzan är klar.
  4. Tillsätt rödlök och timjan på pizzan och toppa med olivolja, salt och chiliflakes.
  5. Använd pizzaspade för att flytta pizzan från bordet till pizzastålet. Jag tycker fortfarande det är den svåraste delen men övar på det. Jag rekommenderar att ha ganska mycket durumvetemjöl på bordet när ni bakar ut pizzan.
  6. Baka pizzan tills den har fått bra med färg, osten har smällt och botten är krispig.
  7. Ta ut pizzan och toppa med ruccolasallad, parmesan, rostade och saltade mandlar, vitlöksolja, rivet citronskal och flingsalt.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Smarrig vegansk gulaschsoppa

Nästa
Nästa

Vi ärver våra föräldrars trauman